5 redenen om deze winter ook eens wat anders te doen dan fietsen

Fietsen is leuk. Heel leuk zelfs. En toch doe ik in de winter ook graag andere dingen dan fietsen. “Cross training” is een welkome afwisseling van de vele uren op de fiets en vaak ook nog eens lekker praktisch. Als het buiten al donker is en ook nog eens regent, dan is de warmte van bijv. de sportschool toch wel aantrekkelijker dan dat regenjasje en het extra half uur poetswerk naderhand. Bovendien is het ook wel eens goed voor je lichaam om wat anders te doen dan fietsen. 5 redenen om in de winter de fiets soms te laten staan:

  1. Zo houd je je motivatie op peil. Het is logisch dat je na een lang seizoen met veel fiets uren even geen zin meer hebt om te fietsen. Door eens wat anders te doen kun je mentaal even bijkomen van al dat fietsen. Het gezelschap van een groepsles, of de sociale contacten in de sportschool helpen je om makkelijker motivatie te vinden om te gaan trainen. Langzaamaan krijg je ook weer steeds meer zin om te gaan fietsen.
  2. Door ook andere vormen van sport te beoefenen ontwikkel je ook de spieren die je op de fiets niet of nauwelijks traint. Het versterken van bijv. je zwakke rug- of nekspieren kan er voor zorgen dat je op de fiets minder nek en/of rugklachten hebt. Je maakt je gehele lichaam sterker en je risico op blessures kleiner. Omdat je gehele lichaam sterker is, loop je ook minder risico om een blessure op te lopen met alledaagse activiteiten.
  3. Een hersteltraining op de fiets is prima, maar ook zonder fiets kun je goed aan je herstel werken. Low-impact sporten zoals yoga, pilates en zwemmen zijn uitstekende manieren om je herstel te bevorderen. Bovendien besteed je hierbij veel aandacht aan je ademhaling, iets waar je later op de fiets ook weer voordeel van kunt hebben.
  4. O.a. krachttraining kun je goed gebruiken om uiteindelijk harder te fietsen. Krachttraining zorgt voor een toename in maximale (explosieve) kracht en kan het er voor zorgen dat je op de fiets efficiënter bent. (1) Door in de winter goed aan je rompstabiliteit (core) te werken, zit je steviger op de fiets en kun je meer kracht uit je onderrug halen. Zeker als je veel criteriums rijdt zul je merken dat goed getrainde rugspieren van belang zijn op de fiets.
  5. Bij -15 graden celcius en 10 cm sneeuw is het een stuk praktischer om je trainingen te kunnen vervangen door enkele trainingen zonder fiets. Op die manier kun je ook in de strengste wintermaanden goed blijven trainen en hoef je jezelf niet elke dag te dwingen op de tacx te stappen.

SONY DSC

Bronnen:

  1. Topsporttopics, Krachttraining verbetert efficiëntie getrainde wielrenner, topsporttopics.nl
  2. Cross training for cyclists, britishcycling.org.uk
  3. Cross training to enhance your cycling, bicycling.about.com
  4. Take vacation from your bike with cross-training for cyclists, bicycling.com

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *