De 5 belangrijkste dingen die ik leerde bij dermatologie

Dermatologie, dat is toch puistjes, eczeem en cosmetisch gedoe? Ik had werkelijk geen idee wat ik van mijn coschap dermatologie moest verwachten en of ik het überhaupt wel leuk zou gaan vinden. Gelukkig viel het mee en vond ik het ontzettend leuk. Ik kwam erachter dat dermatologie meer is dan alleen maar puistjes, eczeem en cosmetisch gebeuren en dat het voor iedereen op een bepaald moment relevant wordt. Dus ook voor mij. En voor jou. Mijn top 5 aan alledaagse dermatologische tips en trucs voor een gezonde huid:

  1. Gebruik zonnebrandcrème. Altijd.
    Ja ook bij ‘maar’ 20 graden. Ja ook als je “nooit verbrandt”
    . Sinds ik bij de dermatologie rondgelopen heb, ben ik ineens 10x serieuzer over goede zonnebescherming. Een beetje zonneschade aan je huid loop je sneller op dan je denkt. Dat lijkt nu allemaal niet zo spannend of relevant, maar over 20 jaar kan het een wereld van verschil maken. Huidkanker, variërend van een ‘niet zo kwaadaardige’ kanker tot een melanoom, komt vaker voor dan je denkt. Trust me, als het even kan, wil je dat voorkomen. Verder kan zonneschade er voor zorgen dat je huid er over 20-30 jaar totaal gerimpeld en gevlekt uit ziet en ook dat is iets wat je liever voorkomt. En nee, zonnebrand zorgt er niet voor dat je niet meer bruin wordt, het zorgt er wel voor dat je huid niet verbrand of beschadigd raakt door de zon. Een goede zonnebrandcrème smeren kan zelfs helpen om mooi egaal bruin te worden. Een klein beetje discipline nu kan je later dus veel winst opleveren. Ik heb in ieder geval vanaf nu altijd een flesje zonnebrandcrème bij me 😉
  2. Neem je vlekjes serieus
    Misschien klinkt het logisch, misschien ook niet. Maar neem je moedervlekken, of andere vage vlekjes serieus. Want ook een moedervlek kan veranderen in een huidkanker zonder dat je dat zelf door hebt. En ja ook dat gebeurt vaker dan je denkt. Als je vlekje verandert van vorm, kleur of grootte is het een goed idee om dat eens te laten controleren.
  3. Meer zeep is niet perse beter
    En elke dag douchen ook niet. Je wordt er wakker van, het voelt fris en je hebt het idee dat je heel schoon bent. Helemaal waar, maar elke dag douchen is toch niet zo’n goed idee als het lijkt. Zeep heeft een uitdrogend effect op je huid en die uitdroging kan voor irritatie zorgen. (lees maar eens hier) Met het wassen was je steeds de bovenste laag van je huid (inclusief dode cellen en goede bacteriën) weg. Die bovenste laag heeft echter een hele belangrijke beschermingsfunctie, het vormt de eerste barrière voor indringers. Door het steeds wegwassen van die bovenste laag, wordt de beschermingsfunctie van je huid dus minder, wat resulteert in een droge huid, meer risico op infectie en een eventuele verergering van eczeem. Een dag niet douchen is dus een prima idee en soms zelfs de oplossing van een je huidprobleem. Tenzij je in de regen gefietst hebt en helemaal onder de modder zit natuurlijk, dan moet je douchen. (Bonustip: gebruik een doucheolie, dat helpt tegen uitdrogen van de huid!)
  4. Je bent niet zomaar allergisch
    Verassend genoeg leerde ik bij de dermatologie van alles over allergieën. (Want vaak gaat een allergie gepaard met een uiting op de huid en kom je dus bij de dermatoloog). Of het nu gaat om buikpijn, gekke vlekjes of eczeem, mensen denken vaak dat het veroorzaakt wordt door een allergie. Dat kan, soms is dat ook zo, maar vaak ook niet. Het is logisch om naar een oorzaak te zoeken, want dan is het probleem op te lossen. Helaas is het niet altijd zo simpel. Want je klachten zouden ook zomaar eens veroorzaakt kunnen worden door iets heel anders. En om zonder duidelijke reden allerlei producten te gaan vermijden (wat vaak toch wel moeite kost), als het eigenlijk helemaal niet nodig is, is natuurlijk zonde van alle moeite en tijd. Van alle allergietesten die ik in 8 weken zag, vonden we vaker geen, dan wel een allergie. Bij al die andere patiënten lag de oorzaak van de klachten dus ergens anders. Als je denkt dat je allergisch bent voor een bepaalde stof, kun je het beste een allergietest laten doen en daarna pas eventuele oorzaken gaan vermijden.
  5. Geloof niet alles wat je leest
    Een gevaarlijke uitspraak in een blog zoals deze. Maar toch absoluut waar. Als je gaat googelen wat die gekke plekjes op je huid zouden kunnen zijn, kom je waarschijnlijk bij de spannendste diagnosen uit. Natuurlijk is het heel logisch om dan te denken: “Hè dat lijkt op wat ik heb, dat zal het vast wel zijn”. Maar dat is dus meestal niet zo! Wat qua uiterlijk en meest vooropstaande symptomen zo ontzettend op elkaar kan lijken, hoeft totaal niet dezelfde aandoening te zijn. Die paar extra vragen die de dokter je stelt hebben een reden. Want dat beetje extra informatie kan er zomaar eens voor zorgen dat een heel andere diagnose een stuk waarschijnlijker wordt. Dr. Google is prima, maar ben kritisch en vergeet nooit ook even een echte dokter naar je plekjes te laten kijken.
    Hetzelfde geldt overigens voor alle wonderlijke, alles oplossende smeersels en andere behandelingen. Niet alles werkt en niet alles dat je leest is waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *