Kun je zwemmen?

Inmiddels ben ik al ruim 2 weken bezig aan mijn coschap chirurgie en loop ik regelmatig rond op de operatiekamers. Inclusief blauwe scrubs (die overigens al snel van cool naar “OK pyjama” evolueren). Bij chirurgie draait het vooral om dingen doen en vaardigheden leren. En dat is leuk, want dan mag je als co-assistent ook dingen doen.

Tijdens mijn eerste volle dag op de OK vraagt de anesthesist aan mij of ik al ooit iemand ‘op de kap’ gehouden heb. Nee dat heb ik nog niet. Voor ik het weet duwt hij me de kap (een groot mondmasker met extra zuurstof, om de patiënt te helpen met ademen als de narcose ingeleid wordt) in m’n handen. Zo hou jij meneer maar even op de kap. Ik klungel onhandig met de kap en voel de lucht aan de zijkanten onder het masker vandaan stromen (dat is dus niet de bedoeling). Als er ook nog alarmerende piepjes uit het apparaat komen breekt het zweet me uit. Enigszins gestresseerd door de alarmen die afgaan vraag ik de anesthesist of hij misschien zo vriendelijk wil zijn om me ook even uit te leggen hoe ik die kap dan precies vast moet houden, want ik heb dit nog nooit gedaan. Als de alarmen niet stoppen met afgaan komt de anesthesist toch maar even helpen en legt hij me eindelijk uit hoe ik dan wel die kap op de mond van de patiënt moet houden. Eindelijk houden de alarmen stil. Situatie onder controle, zelf ook niet vergeten te ademen.

Als de patiënt volledig onder narcose is, vraagt de anesthesist ineens: “kun je zwemmen?” Als antwoord op mijn vragende blik legt hij uit: “Ja je moet een beetje kunnen zwemmen hoor, want we gooien je hier af en toe even in het diepe, daar leer je veel van.”

Een dag later moet er voor de operatie een blaaskatheter ingebracht worden bij een patiënt. Als een van de OK assistenten vraagt of ik weet hoe het moet, antwoord ik dapper ja. Dat ik het pas 1x eerder zelf gedaan heb, hoeft zij niet te weten. Onder haar toeziend oog breng ik de katheter in een keer goed in en probeer ik mijn zucht van opluchting zo goed mogelijk te verbergen. Jup, ik kan zwemmen.

deep-end-of-the-pool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *