Oktoberitis

Het is oktober en “het” heerst. Oktoberitis.
Oktoberitis wordt vooral gekenmerkt door vermoeidheid en het gebrek aan zin om te trainen, regelmatig bestaat er zelfs een forse tegenzin. Ook het lusteloos zappen langs tv-zenders, in de hoop toch nog ergens een koers tegen te komen, is een veel voorkomend verschijnsel. Verder laat oktoberitis zich gemakkelijk diagnosticeren door o.a. Twitter en Instagram feeds die vol staan met foto’s van alles behalve fietsen (lees: “ongezond” eten en andere avontuurlijke bezigheden)

Na een week weet ik het zeker. Ik heb ook oktoberitis. De eerste paar dagen na de laatste wedstrijd van het seizoen is het altijd even wennen. Thuiskomen van de uni en eens niet hoeven trainen. Ineens is er tijd over. En wat doe je in de tijd waarin je normaal gesproken traint, als je niet hoeft te trainen? Het vraagt wat gewenning zo de eerste paar dagen, maar na een week ben ik om. Oktoberitis (ofwel ‘off season’) is zo slecht nog niet.

Even niet hoeven trainen (want zin om te trainen heb je niet). Een koekje bij de thee, gewoon ja zeggen tegen het tweede stuk vlaai van de week. Thuiskomen van de uni en de rest van de dag niks meer doen. Best wel prima. Voor even. Zo tegen het einde van oktober begint het niks doen toch wel een beetje te vervelen. Het begint weer te kriebelen. Stiekem ben ik blij dat het 1 november is. Ik ben genezen van mijn oktoberitis. Tijd om te gaan fietsen.

Functioneel
Stiekem is oktoberitis behoorlijk functioneel. Het is vrij normaal dat je na een lang seizoen van trainen en koersen zowel lichamelijk als mentaal even ‘op’ bent. Oktoberitis komt niet voor niks opzetten zodra de laatste koers gereden is. Het is nou eenmaal niet mogelijk om 365 dagen in het jaar gemotiveerd te blijven. Door even de druk weg te nemen, kun je mentaal herstellen, het afgelopen seizoen evalueren en misschien al heel even aan het nieuwe seizoen denken. Een periode van niks moeten en alleen maar doen waar je zin in heb op sportgebied zorgt ervoor dat je motivatie even opgeladen kan worden.

Ook fysiek is oktoberitis goed voor je. De rust zorgt er voor dat je eventuele kleine blessures nu eindelijk eens helemaal kunt laten herstellen. Daarnaast brengt het je hormonaal weer in balans. Het vele trainen door het seizoen heen kan zorgen voor een disbalans in je hormoonspiegel, wat uiteindelijk kan leiden tot overtraining. Door even rust te nemen geef je je lichaam de kans de balans weer terug te vinden, zodat je weer fris kunt beginnen aan een nieuw seizoen.

Voor nu vind ik het wel prima. Even geen fiets en niet super strak hoeven plannen om alles gedaan te krijgen. Maar stiekem denk ik al aan volgend jaar. Mijn coschappen beginnen in november, wat betekent dat voor het fietsen? Gelukkig heb ik nu tijd over, ik ga vast een plan bedenken.

oktoberitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *